donderdag 24 december 2009

Jericho en Bethlehem

Wat God zegt en belooft, doet Hij ook. Een voorbeeld is de verovering van de stad Jericho door de Israelieten. Jericho wordt in de handen van Jozua en het volk gegeven. Toen zeide de HEERE tot Jozua: Zie, Ik heb Jericho met haar koning en strijdbare helden in uw hand gegeven. (Jozua 6).

Een couplet uit het kinderliedje Jericho:
 God geeft Jozua een teken:
 trek de stad om zonder spreken,
 doe dat zeven dagen lang.
 Ik strijd voor u, wees niet bang.
 uit: Jericho H. Lam/W. ter Burg

De muren van Jericho vallen. Gods belofte aan Jozua is dus wel blijven staan. Wat God beloofde, deed Hij ook.

In het verleden kwamen ook andere Bijbelse beloften al uit, denk aan de voorspellingen uit het Oude Testament. De Messias zou komen. Een voorbeeld is te vinden in Micha 5:1 En gij, Bethlehem Efratha, zijt gij klein om te wezen onder de duizenden van Juda? Uit u zal Mij voortkomen, Die een Heerser zal zijn in Israël, en Wiens uitgangen zijn vanouds, van de dagen der eeuwigheid.
In het Nieuwe Testament is de vervulling te zien van deze profetie: er komen wijzen van het oosten naar Jezus toe, toen nu Jezus geboren was te Bethlehem, gelegen in Judea (Matthëus 2:1a).

Een ander voorbeeld uit het Oude Testament: Want er zal een Rijsje voortkomen uit den afgehouwen tronk van Isaï, en een Scheut uit zijn wortelen zal vrucht voortbrengen. (Jesaja 11:1) In het geslachtsregister van Jezus Christus in Mattheüs 1:6a wordt Jesse de vader van koning David genoemd: En Jesse gewon David, den koning. In sommige edities van de Statenvertaling staat Jessai in plaats van Jesse. Het Griekse Iessai is de vertaling van de naam Isaï. Dat Jesse/Isaï de vader is van David de koning betekent de vervulling van Jesaja's profetie: Jezus is uit het geslacht van David. Het was eeuwen eerder al voorzegd en kwam uit toen Jezus werd geboren. Gods woorden, gesproken dit keer door een profeet, kwamen uit. Zouden andere beloften van God dan niet uitkomen?