zaterdag 5 december 2009

Jakobus 1:17 - Vader der lichten

SV
HSV
Alle goede gave, en alle volmaakte gift is van boven, van den Vader der lichten afkomende, bij Welken geen verandering is of schaduw van omkering. Elke goede gave en elk volmaakt geschenk is van boven en daalt neer van de Vader der lichten, bij Wie geen verandering is, of schaduw door omwenteling.
andere vertalingen

Een internet-zoekopdracht voor dit artikel gaf onder andere een gedicht van Jakobus Revius als resultaat. Hij dichtte in zijn Over-Ysselsche sangen en dichten:

"De sterren, maen en son, en geest, en al moet swichten
Voor God, dat groote licht, den Vader aller lichten."

Gods licht overschaduwt in deze regels het licht in de natuur en in de geest van een mens. Wat zou er ook meer licht geven dan God, de Vader van de lichten? God zelf is een licht: En dit is de verkondiging, die wij van Hem gehoord hebben, en wij u verkondigen, dat God een Licht is, en gans geen duisternis in Hem is. (1 Joh. 1:5)
God geeft ons ook zicht op genade, troost en blijdschap door Zijn licht: Want bij U is de fontein des levens; in Uw licht zien wij het licht. (Psalm 36:10)
De kanttekening (SV) bij dit vers legt het uit: "Dat is, als Gij ons door uw Heiligen Geest verlicht, en uw vaderlijk aanschijn in den Messias vertoont, dan bekomen wij het rechte verstand van uwe genadewerken en genieten een levenden troost en hartelijke blijdschap [...]".